Sinopse
Samtaler som utforsker grenselandskapet mellom det sømmelige og det usømmelige, det tillatte og det tabubelagte.
Episódios
-
PK021: Valgspesial
08/09/2017 Duração: 55minKnud Pedersen er vår omviser i det kaotiske landskapet før Stortingsvalget 2017. Som en kontrast til kakofonien av politiske ekspertkommentatorer, ville vi ta en samtale som likner litt mer på de politiske diskusjonene som nå tas i de tusen hjem – jordnært, uautoritært og, i tråd med podkastens filosofi, usensurert og grensesøkende. Vi snakker om den potensielle tronarvingen Støre, og om “god” og “ond” politikk. Deretter ser vi på partiregnbuen fra rødt til blått – med fokus på de største stortingspartiene. Vi snakker litt om hvordan man velger sitt parti, om debatten rundt norske verdier og hva vi tror at blir utfallet av valget. Vi avslutter med ei lita Trump-epilog. Episodenotater ligger som alltid på korreks.no.
-
PK020: Alt-right – et antisemittisk og nasjonalistisk alternativ for hvite mennesker
26/05/2017 Duração: 57minKnud Pedersen gir oss et innblikk i den såkalte "alt-right"-bevegelsen som har blusset opp i vesten i den siste tiden. Velkommen til nok en opplysende og rivende kontroversiell episode om den politiske underskogen. Vi snakker om Weimerika, Trumpenreich, nazisympatisering, 1488, antisemittisme, nymaskulinitet, Antifa, Social Justice Warriors, og mye, mye, myyye mer... Episodenotater ligger på korreks.no.
-
PK019: Sekundærgevinst – forførende og destruktiv
19/04/2017 Duração: 28minOla Haukland tar opp et samfunnsproblem – secondary gain, eller sekundærgevinst på norsk – og knytter dette opp til Eckhart Tolles “pain body”, den delen av oss som er tiltrukket av offerrolle, smerte, urettferdighet og rettskaffenhet. Ola forteller om egne erfaringer med selvmedlidenhet, og vi snakker om hvordan denne følelsen og andre negative følelser skaper en opplevelse av isolasjon. Ola forklarer videre at han anser dette som en trussel fordi offerrollen kan brukes som maktmiddel, og vi diskuterer hvorfor denne offerrollen er så effektiv – og forførende. Episodenotater ligger på korreks.no.
-
PK018: Kali Yuga, swastikaer, ekstremisme og Fight Club
14/04/2017 Duração: 01h08minKnud Pedersen er tilbake med en tankevekkende episode om Kali Yuga, mørkets tidsalder, der han knytter hinduismen til norrøn mytologi inspirert av en bok fra 1917 som han fant på et antikvariat. Sammen vandrer vi gjennom et mytologisk landskap i jakten på løgn, sannhet og dommedag. Vi får også en grundig gjennomgang av hakekorsets historiske rolle, snakker om religioner og synkretisme – og filmen Fight Club. Episodenotater ligger på korreks.no.
-
PK017: Intelligens og viljestyrke
27/03/2017 Duração: 53minOla Haukland inviterer her til en filoofisk samtale om intelligens og viljestyrke, og forklarer hvordan vi må forstå IQ som “en reise mellom to IQ’er”: En stadig oscillering mellom to sinnstilstander — et høyere og et lavere selv, i endeløs kamp om beslutninger og avgjørelser i vår hverdag. Episodenotater ligger på korreks.no.
-
PK016: The Matrix reddet livet mitt
24/02/2017 Duração: 01h09minNorsk psykiatri er i disse dager i hardt vær for kontroversiell tvang og beltebruk. Jeg har snakket med én av psykiatriens pasienter/ofre, Knud Pedersen, som opplever tvang som et systemisk maktmiddel med store konsekvenser på både et personlig og samfunnsmessig plan. Løsningen? Å bryte lenkene. Dagens gjest forteller hvordan han gjennom personlige erfaringer har kommet til den konklusjon at den moderne psykiatrien er en løgn. Han forteller hvordan filmen The Matrix reddet livet hans, sammen med stoisisme, hinduisme, maskulinitet og mye mer. Episodenotater ligger på korreks.no.
-
PK015: Sokratiske samtaler og politisk lagspill
20/02/2017 Duração: 23minJeg feirer podkastens første kvartal med å trekke frem litt av tankegodset som ga ideen til dette prosjektet. Grunnprinsippet bak podkasten er en sokratisk samtale. Jeg forklarer hvordan Sokrates er en inspirasjon for lærerike og interessante dialoger. Jeg snakker om tankedemokrati, utfordringer ved å ikke forsvare våre meninger og faren ved å klamre seg til falske sannheter. Med utgangspunkt i Stephen Colberts intervju på Face the Nation snakker jeg om å være takknemlig for meningsmotstand og viktigheten av å unngå politisk lagspill. Videre lar jeg et Tucker Carlson-intervju på Fox News sette lys på forholdet mellom fakta og faktabaserte tolkninger, hvordan ekte fakta tåler å syretestes, og hvor lett det er å trå feil om man har et moraliserende forhold til sannhet. Til slutt trekker jeg trådene tilbake til podkasten som en amoralsk, sokratisk sannhetssøken. Episodenotater ligger på korreks.no.
-
PK014: Watchmen, renkesmeder og muslimparagrafen
17/02/2017 Duração: 42minKnud Pedersen er innom for å snakke om hvordan Alan Moores Wachmen kan brukes som et verktøy for å mytologisere våre egne liv. Alle skaper en mytologi om seg selv – enten de bruker den til å styrke seg eller svekke seg. Knud understreker at det er viktig å akseptere at ingen bryr seg om deg eller den historien du skaper om deg selv. Deretter snubler vi inn i en samtale om Trump, Iran, Israel, «the muslim ban», den norske jødeparagrafen, og lokal nødhjelp før vi finner veien tilbake til Watchmen-universet, med noen små tankesprang via alt-right og Jens Bjørneboe. Episodenotater ligger på korreks.no.
-
PK013: Trumps tippepunkt, organisasjonsfrihet og tolkningsskoler
13/02/2017 Duração: 35minOla Haukland blir med på en oppsummering av Trumps første tre uker som president. Vi tar en prat om den utfordrende balansen mellom Trumps økonomiske og politiske interesser, og viktigheten av organisasjonsfrihet. Vi snakker om Trumps twittervaner og forsøker å forstå presidentens kommunikasjonsstil gjennom to av tolkningsskolene rundt Trump, og Ola forklarer om Trumps hemmelige retoriske våpen, “truthful hyperbole”, som han brukte aktivt i valgkampen. Episodenotater ligger på korreks.no.
-
PK012: Brennende såpebokser, alternative fakta og pussy-protester
08/02/2017 Duração: 33minOla Haukland er tilbake for å pensle lett over ymse temaer i det politiske landskapet. President Trump har vært aktiv – men ikke produktiv. Og han har gjort det spennende å snakke om politikk igjen. Vi skravler om Berkeley-protestene rundt Milo Yiannopoulos, alternative fakta, kvinnemarsj og demonstrasjoner. Voldelige meningsfeller eller ubehagelig ytringsfrihet – hva er verst? Episodenotater ligger på korreks.no.
-
PK011D: Rett fra levra - Prestasjonsjaget
18/01/2017 Duração: 09minOla Haukland tok i desember turen innom for en løssnippet samtale om ymse temaer, og et par kopper kakao på tampen av året 2016. I dette avsnittet forsøker vi å trekke sammen trådene i vår fragmenterte samtale ved å se på prestasjonsjaget versus “Fear of Missing Out” (FOMO) og hedonisme. Vi snakker om forsinket belønning og marshmellow-testen – et tema vi vil gå i dybden på i episode PK013, der vi diskuterer viljestyrke og intelligens. Samtalen lander brått på en avstikker om prioriteringer og grådighet, før vi igjen nevner Nicholas Carr-boka fra episodens første avsnitt. Episodenotater ligger på korreks.no.
-
PK011C: Rett fra levra - “Fake news”
18/01/2017 Duração: 16minOla Haukland tok i desember turen innom for en løssnippet samtale om ymse temaer, og et par kopper kakao på tampen av året 2016. I dette avsnittet snakker vi om Kanye Wests mye omtalte meltdown, om opplevde virkelighetsparadigmer og sveiper så vidt innom Illuminati – et tema som definitivt fortjener en egen episode. Vi snakker litt om den politiske “høyre mot venstre”-konflikten, om uavklarte sannhetsidealer og potensialet for et fritt marked for ideer. Episodenotater ligger på korreks.no.
-
PK011B: Rett fra levra - Hedonisme
18/01/2017 Duração: 10minOla Haukland tok i desember turen innom for en løssnippet samtale om ymse temaer, og et par kopper kakao på tampen av året 2016. I dette avsnittet snakker vi om hva hedonisme er, forholdet mellom smerte og behag, og Aristoteles’ gyldne middelvei. Vi snakker om moderne hedonisme, og post-hedonisme som en slags renessanse og et potensielt fremtidig episodetema. Episodenotater ligger på korreks.no.
-
PK011A: Rett fra levra - FOMO og JOMO
18/01/2017 Duração: 16minOla Haukland tok i desember turen innom for en løssnippet samtale om ymse temaer, og et par kopper kakao på tampen av året 2016. I dette avsnittet snakker vi om “Fear of Missing Out” og “The Joy of Missing Out”, om selvostrakering og fokus. Ola nevner Nicholas Carrs bok “What the Internet is Doing to Our Brains”, og vi snakker om det å sammenlikne seg selv med hele sitt nettverks livshøydepunkter. Vi snakker om å prestasjonsjag og Google Chrome-plugin’en News Feed Eradicator. Vi snakker om meditasjon som en form for JOMO, og om hvorfor ingen ringer hverandre lenger. Episodenotater ligger på korreks.no.
-
PK010: Sannhet, fakta og falske nyheter
31/12/2016 Duração: 17minI denne episoden stiller jeg spørsmålstegn ved ideen om en universell sannhet, om forholdet mellom fakta og følelser og hvorfor det blir feil å snakke om “fake news”. Alt er fortolkning, og alt er omtvistelig. Episodenotater ligger på korreks.no.
-
PK009: Konspirasjonsteorier for viderekomne
19/12/2016 Duração: 46minI denne oppfølgerepisoden graver Ola Haukland dypere i en skeptikers metodeverk for å utforske konspirasjonsteorier. Han snakker om viktigheten av kildekritikk og sin egen standard for etterrettelighet, skiller mellom fakta og råmateriale vs. teorier og evalueringer og ser på flere teorier og eposter for å diskutere disse distinksjonene i praksis. Mer detaljerte episodenotater ligger på korreks.no.
-
PK008: Konspirasjonsteorier for nybegynnere
09/12/2016 Duração: 31minI denne spesialepisoden introduserer Ola Haukland oss for en ukjent verden av lekkede eposter, kodeord og kryptiske meldinger mellom sentrale personer i det demokratiske partiet. Vi går direkte til kilden og setter et skeptisk blikk på medias dekning av saken og spør "hva hvis...". Lenker og informasjon ligger i episodenotatene på korreks.no.
-
PK007: Jon Stewart om å anerkjenne meningsmotstandere
25/11/2016 Duração: 08minVi lytter til et klipp av den legendariske The Daily Show-verten Jon Stewart som i et intervju med Charlie Rose oppfordrer til å anerkjenne meningsmotstandere. Jeg diskuterer disse ideene, og hvordan Stewarts oppfordringer sammenfaller med denne podkastens målsetning om å lytte til motstemmene og involvere dem i en oppriktig og inkluderende dialog.
-
PK006: Ostrakisme for nybegynnere
22/11/2016 Duração: 45minOla Haukland tar oss med på en filosofisk ekskursjon over utråkkede stier rundt temaer som toleranse, inklusjon, eksklusjon og respekt. Vi besøker de gamle grekerne og hører Aristoteles’ dystre spådommer om samfunnets forfall. Vi blir også kjent med begrepet ostrakisme, som den politiske venstresiden er eksperter på. I tillegg henter vi inn Sylvi Listhaugs godhetstyranni, TV-programmet Hundehviskeren, snakker om nytteverdien av grensesetting og svakheten ved toleranse. Ola presenterer veggdyrmetaforen for å illustrere et argument, og forklarer hvordan toleranse forkles som intoleranse.
-
PK005: Frykt og avsky i Washington
11/11/2016 Duração: 49minOla Haukland er med oss post festum for å snakke om utfallet av det amerikanske sjokkvalget. Trump blir president og etablissementet er i sjokk. Vi snakker om vår opplevelse av valgkvelden, om gå fra opposisjon til posisjon, om de påfølgende reaksjonene, uteblivelsen av børskrakket, alternativmedias rolle, massemedienes tap, og lettelsen over å kunne avblåse tredje verdenskrig med Norge på frontlinja.