Întoarcerea Nosferatului : Călătorie În Regatul Vampirilor

  • Autor: Alessandro Norsa
  • Editora: Tektime
Experimenta 7 dias Grátis Promoção válida para novos clientes. Após 7 dias será cobrado valor integral. Cancele quando quiser.

Sinopse

Autorul Alessandro Norsa, psiholog şi antropolog, întreprinde o călătorie în Transilvania pentru a descoperi miturile şi legendele acestui ţinut misterios şi care a fost sursă de inspiraţie pentru celebrul roman „Draculaˮ al lui Bram Stoker. Pe lângă prezentarea panoramică a figurilor mitologice asemănătoare cu vampirii din Europa, antropologul realizează interviuri cu săteni și istorici locali pe care le înregistrează direct pe acest tărâm. Este extraordinar cum populaţia a păstrat cu stricteţe unele practici vechi de exorcizare pentru a îndepărta figuri demoniace din sate și din comunități.

Cine dintre noi nu a auzit niciodată vorbindu-se de Dracula sau de vampiri ? Aceste nume sunt atât de populare încât ar putea fi considerate patrimonii culturale universale. De fapt, de trei sute de ani, cel puţin o dată la un secol omenirea se lasă pradă unei mode vampirice : prima jumătate a secolului al XVIII-lea fu epoca aşa-zisei „ciume vampiriceˮ iar, către sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, romanul lui Bram Stoker „Draculaˮ ne-a stârnit un viu interes. Chiar şi în epoca actuală se manifestă un nou val (începând cu sărbătoarea de Holloween şi continuând cu saga cinematografică Twilight).

Cărţile deja scrise pe această temă sunt aproape toate o copie fidelă a romanului lui Stoker, cu doar câteva mici deosebiri. Scopul acestei cărţi nu este nici de a insista asupra celebrului roman al lui Stoker şi nici să intrăm în lumea filmelor de groază, după cum s-ar putea crede iniţial. Aceste lumi şi teme au fost amplu analizate de alţi autori. Vom încerca în schimb să înţelegem originile istoriei din negurile adânci ale miturilor antice şi în special ale celor care provin din România şi din Balcani, pentru că acolo s-a consolidat imaginea vampirului care s-a popularizat până astăzi.

Pentru a intra mai bine în miezul subiectului, ne-am început cercetările cu lectura unor vechi texte de etnografie şi mitologie româneşti, după care ne-am îndreptat direct paşii spre Transilvania, pe urmele lui Dracula, străbătând sate şi discutând cu persoane, în căutare de indicii.

O călătorie, aşadar, în trecut pentru a înţelege unde s-au născut imaginea şi caracteristicile vampirului pe care le cunoaştem noi astăzi şi, de ce nu, chiar să-l întâlnim pe tărâmul din care provine.