Bibel Og Babbel

  • Autor: Vários
  • Narrador: Vários
  • Editora: Podcast
  • Duração: 14:32:01
  • Mais informações

Informações:

Sinopse

En podcast om forkynnelse i trosopplæringen. Produsert ved MF vitenskapelig høyskole og støttet av Kirkerådet.

Episódios

  • Bibel og babbel seier det som det er

    18/06/2020 Duração: 36min

    Etter 23 episodar med «på den eine sida slik» og «på den andre sida sånn», tek me bladet frå munnen og luftar kjepphestane våre. Me har også samla inn sterke synspunkt på trusopplæring og forkynning for born og unge frå kollegaer nært og langt borte. Så då har me klargjort våre føresetnader – er du klar til det same?

  • Sa Maria at hun var Guds slave?

    20/03/2020 Duração: 48min

    Marianne Bjelland Kartzow, professor i NT ved Teologisk fakultet, diskuterer prekenteksten til Maria budskapsdag med Per Kristian Hovden Sætre. Hva er det egentlig Lukas forteller om møtet mellom Gabriel og Maria? Hvorfor ligner Maria som alle andre som møter Gud i Bibelen? Og hvordan er hun forskjellig fra dem alle? Protesterer hun faktisk mot Guds plan? Og hva mener hun når hun sier at hun er Herrens tjenestekvinne? Eller står det «Guds slave»? Dette og enda mer får dere svar på i denne spesialepisoden av Bibel og babbel.

  • Hva skal vi gjøre i fasten?

    27/02/2020 Duração: 34min

    Er det ikke litt rart at det blir så mye tåkeprat om faste, når det egentlig er ganske så konkret? Vi lurte på hvordan man kan snakke om og praktisere faste sammen med barn og unge. Derfor inviterte vi Stian Kilde Aarebrot, forfatter av boka «Kunsten å forme livet – plastisk teologi» og leder av praksisnettverket Etter Kristus. Hvordan kan man faste? Hva skal man si? Kan barn praktisere tro? Og i tilfelle hvordan? Og kan noe av det de voksne i Etter Kristus driver med overføres til arbied med barn og unge?

  • Er Jesus egentlig grei?

    18/02/2020 Duração: 33min

    I fortellingen om Jesus og den kanaaneiske kvinnen (Matt 15:21–28) virker ikke Jesus spesielt grei. Diskriminerer han faktisk denne kvinnen? Tilfeldigvis er teksten prekentekst på selveste kvinnedagen. Hvordan kan man forkynne inn i denne sammenhengen? Kan man snakke om at Jesus er vanskelig? Kan man være uenig med ham når man snakker til barn? Linn og Per Kristian har besøkt studentene på praktikum på MF, og sammen har de jobbet seg frem til noen svar.

  • Rusla Jesus seg egentlig en tur ut på sjøen?

    04/02/2020 Duração: 45min

    Vi har med offisiell venn av podden, studiedirektør Hilde Brekke Møller, når vi spør: Gikk Jesus egentlig på vannet? Hvordan gjorde han i tilfelle det? Hva prøver fortellingen i Matteus 14 om Jesus og Peter som går på vannet å si? Og hvordan kan vi snakke om denne og andre fortellinger om Jesu naturundre? Episoden er andre del av vår dobbelepisode om Jesu undre og mirakel.

  • Hvorfor ødela de taket hjemme hos Peter?

    23/01/2020 Duração: 38min

    Linn og Per Kristian leser seg i denne episoden gjennom fortellingen om den lamme i Kapernaum (han som ble firt ned gjennom taket i Markus 2,1–12, prekentekst 2. februar). Hvordan blir egentlig den lamme beskrevet? Var han en fattig stakkar, eller var han en rik slaveeier? Er Jesus så mild og forsiktig som vi ofte tenker, eller provoserer han med vilje? Mener Jesus virkelig at synd og sykdom henger sammen? Og hvordan kan vi forstå og snakke om konflikten mellom Jesus og de skriftlærde, når temaet er så utilgjengelig?

  • Hvor kommer kamelene fra?

    17/12/2019 Duração: 44min

    I denne juleepisoden lanserer vi vår teori på hvor vismennene fikk kamelene sine fra! Linn og Per Kristian leser seg gjennom Matteus 1–2 og virvler opp mye stoff som kan bli utgangspunkt for forkynnelsen i tiden etter juledag og kilde til variasjon i tiden før. Episoden kommenterer årets prekentekster for andre juledag, romjulssøndag og Kristi åpenbaringsdag.

  • Bråkebøtter eller småhelgener?

    06/12/2019 Duração: 32min

    Vi får hjelp fra Sverige til å se hvilke bilder av barn og barndom som kommer til uttrykk gudstjenester og forkynnelse for barn. Karin Rubenson er stipendiat i praktisk teologi ved Uppsala universitet og har vært gjesteforsker ved MF i høst. Hennes forskningsområde ligger nært opp til Linns, men der Linn forsker på trosopplæringsdeltakere har Karin fokusert bare på kirkevante barn. I denne episoden kombinerer vi perspektivene og gir hjelp til refleksjon over hva vi tenker om barn og hvordan det former det vi gjør og det vi sier.

  • Hvordan snakke så ungdommen får lyst på jobben din?

    19/11/2019 Duração: 35min

    Vi inviterer med oss Fredrik Saxegaard for å snakke om rekruttering og forkynnelse. Er det noe i forkynnelsen som gjør at ungdom ikke får lyst til å begynne å jobbe i kirka? Er det mulig å snakke på måter og ta opp temaer som kan gjøre kirkelig tjeneste til et mer naturlig valg? Episoden tar utgangspunkt i Fredriks artikkel i Tidsskrift for praktisk teologi 2/2019.

  • Hvorfor klatret Sakkeus opp i treet?

    08/11/2019 Duração: 33min

    Vi tar med oss linsene fra forrige episode og undersøker hvordan Sakkeus-fortellingen fremstiller kjønnsroller, barneroller og kroppsidealer. Preker man egentlig over denne teksten til barn fordi den voksne Sakkeus blir fremstilt som barn? Er det i tilfelle greit? Og hvordan kan vi bruke forestillinger om stor og liten på en god måte i prekenen?

  • Hvilke linser leser vi Bibelen gjennom?

    29/10/2019 Duração: 32min

    Sammen med Ingunn Aadland fra IKO - Kirkelig pedagogisk senter tar vi et sveip gjennom nyere barnebibler og spør: Hvordan leser vi egentlig fortellingene? Hva skjer med kvinner, barn og kroppsidealer når bibeltekstene formidles i vår tid? Og hvilke linser kan man selv bruke når man skal formidle bibelfortellingene?

  • Hva er en god prekentekst til konfirmasjonsgudstjenesten?

    23/08/2019 Duração: 36min

    Etter forrige ukes episode med Morten Holqvist hadde vi tekstverksted for å finne ut hva som er gode tekster til bruk i konfirmasjonsgudstjenesten. Det er en spesiell gudstjeneste med mange hensyn, så hva kan man lese og hvordan kan man tolke teksten?

  • Hvordan lese Bibelen med konfirmanter?

    16/08/2019 Duração: 35min

    Like før førsteamanuensis Morten Holmqvist begynner i ny jobb som sokneprest i Ljan, fikk vi til en samtale med ham om konfirmanter, læring og bruk av bibelen i konfirmantarbeidet med utgangspunkt i hans forskning. Her er det mye å lære og mye å ta med seg!

  • Bibel og baby - funker det?

    14/08/2019 Duração: 33min

    Vi inviterer teaterpedagog Elin Oveland i studio til diskusjon om bruk av bibeltekst i formidling til de aller yngste. Elin har sammen med kollegaer i menighetene i Asker laget en serie teaterforestillinger for babyer og barn opp til fem år under overskriften "Oi se!" Hun skriver for tiden masteroppgave om emnet.

  • Er pinsen kirkens bursdag?

    23/05/2019 Duração: 36min

    Det nærmer seg pinse og vi inviterer MF-professor og pinsevenn Terje Hegertun i studio for å diskutere hvordan man kan snakke om Den hellige ånd og pinsen til barn. Hva skal man si? Hvilke bilder kan man bruke? Og hvilke bibeltekster passer egentlig best?

  • Hva skal vi si på 17. mai?

    14/05/2019 Duração: 29min

    Hvordan kan man snakke til både barn og voksne under tidspress i en kort 17. mai-gudstjeneste? Og hva i all verden har fortellingen om Jesus og de ti spedalske med nasjonaldagen å gjøre? Linn og Per Kristian forsøker å svare i Bibel og babbels grunnlovsdagsspesial - en episode laget på oppfordring fra lytterne.

  • Kan man gjøre påskefortellingen enklere?

    29/03/2019 Duração: 42min

    Sammen med kateket Caroline Vesterberg ser vi nærmere på årets prekentekster i den stille uke og spør hvordan man kan formidle så komplekse tekster med så krevende temaer. Kan man gjøre tekstene enklere og mer håndgripelige uten å miste noe på veien?

  • Er påskefortellingen for lang for barna?

    20/03/2019 Duração: 29min

    Vi inviterer med oss påskevandringsspesialist, kateket Caroline Vesterberg i Haslum menighet, for å diskutere hvordan man kan undervise og forkynne for barn og unge til påske. Bibeltekstene er både mange og lange, så hvordan får man det til? Dette er første episode om påske i år, vi følger snart opp med en episode som går inn på hver enkelt kirkeårsdag og tekstene som hører til. Følg med!

  • Hvor familievennlige er familietekster?

    13/03/2019 Duração: 31min

    Linn og Per Kristian forbereder Maria budskapsdag og spør om det egentlig er en god dag for familiegudstjenester. Hva gjør man når man plutselig skal snakke til barn om fødsler og graviditeter? Vi slår et slag for å bruke prekenteksten om Maria og Elisabet på denne dagen, og snur og vender på den for å finne en vinkel å se dagen og tekstene fra.

  • Ugress i hveteåkeren - lignelsespod

    08/02/2019 Duração: 43min

    Linn og Per Kristian har fått gjest i studio! Ellen Aasland Reinertsen er med for å snakke om lignelser generelt og Såmannssøndag spesielt. For hva er egentlig dette ugresset? Hvem er ugresset? Hva betyr det? Og, ikke minst, hvordan er det mulig å forkynne denne teksten? Ellen har tidligere forsket på hvilke lignelser som brukes mest i trosopplæringen. Vi snakker også om dette, og om det er mulig for barn å forstå lignelser.

Página 1 de 2